Zaterdag 22 maart 2025 – HELDEN DAG
Familiedag voor gezinnen met kinderen met een beperking.
In het kader van Wereld Downsyndroomdag organiseert Downkern Doetinchem op zaterdag 22 maart van 14.00 tot 17.00 uur een speciale Helden Dag voor gezinnen met kinderen met Downsyndroom, maar ook voor gezinnen met een kind met andere verstandelijke beperkingen. Deze dag is een ode aan de kinderen, die elk op hun eigen manier echte helden zijn. Deze dag vindt plaats op het terrein van SBO SAM, van Limburg Stirumstraat 5 in Doetinchem.
De Helden Dag biedt een unieke kans voor kinderen om hun favoriete helden in het echt te ontmoeten! Onder andere de Politie Doetinchem, Brandweer Doetinchem, Ambulance Doetinchem, het G-Team van De Graafschap, Guus de mascotte van De Graafschap, het leger en de marechaussee zullen aanwezig zijn. De kinderen kunnen samen met de helden allerlei activiteiten ondernemen en hun helden in actie zien. En voor de meisjes onder ons is er speciaal gezorgd: Emma Luca, het zangtalent uit de regio, zal voor de kinderen zingen en er zullen echte prinsessen aanwezig zijn.
Het is een superdag waarin kinderen echt het gevoel krijgen dat zij zelf de held mogen zijn.
Alle kinderen mogen verkleed als hun favoriete held komen!
Aanmelden kan tot 10 maart via een email naar: kerndoetinchem@downsyndroom.nl of via het contactformulier op deze website.

Zaterdag 2 november 2024 – SYMPOSIUM EN INFORMATIEMARKT
Symposium en Infomarkt over ondersteuning voor kinderen met een beperking .
Op 2 november 2024 vindt er een uitgebreid symposium plaats bij SBO Sam aan de Boddens Hosangstraat 98 in Doetinchem gericht op ouders, verzorgers en professionals die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen met een beperking.
Het programma biedt inzicht in belangrijke thema’s. Daarnaast is er een informatiemarkt en volop gelegenheid voor netwerken en interactie met sprekers en andere deelnemers.
Onder de flyer vindt u het volledige sprekers programma. Gedurende en na elke sessie zijn er mogelijkheden tot interactie en het stellen van vragen.
Aanmelden kan tot 28 oktober via email kerndoetinchem@downsyndroom.nl of via ons contactformulier op deze website.

Sprekers programma:
14:30 – 15:00
Lezing 1: “Essentiele tips en inzicht in notariële zaken rondom je kind”
Spreker: Jeroen Blankestein, Notariskantoor Blankestijn, www.bronckhorstnotariaat.nl
Essentiële tips en inzicht om de notariële zaken rondom je kind te regelen. Erfrecht: wat kunnen ouders van een kind met een beperking in hun testament regelen? Bewind / mentorschap: welke beschermingsmaatregelen zijn er en hoe vraag je die aan?
Lezing 2: “Het beelddenk brein”
Spreker: Miranda Meijer en Natasja Esmeijer, Maatwerk2 Coaching,
Beelddenken is een manier van denken waarbij informatie en ervaringen worden opgeslagen en verwerkt in beelden en visuele indrukken in plaats van woorden. Mensen die beelddenken gebruiken vaak hun verbeelding om problemen op te lossen en creatieve ideeën te ontwikkelen. Deze denkwijze kan hen helpen om concepten beter te begrijpen en verbindingen te leggen tussen verschillende informatie. Miranda heeft veel ervaring met beelddenkers die vastlopen in alle systemen: onderwijs, hulpverlening, werk, relatie, gezin. Tijdens deze sessie neemt ze ons mee hoe beelddenkers denken.
Lezing 3” Een leven lang leren”
Spreker: Video Paratus, Bertina Slager, www.paratus.plus
Paratus Plus College is een inclusieve werkplaats voor jongeren vanaf 16 jaar met extra leer- en ontwikkelingsbehoeften. Het biedt een combinatie van drie dagen scholing en twee dagen stage bij lokale bedrijven, gericht op het vergroten van hun cognitieve vaardigheden en zelfstandigheid. Het doel van Paratus is om jongeren met een verstandelijke beperking een kans te geven zich te ontwikkelen en deel te nemen aan de maatschappij
15:00 – 15:30
Lezing 4: “Levend verlies”
Spreker: Marieke Bluemer, Marieke Coacht Kindercoaching, /www.mariekecoacht-kindercoaching.nl/
Niet iedereen is bekend met de term ‘levend verlies’. Levend verlies is (kort samengevat): levenslange rouw die je ervaart wanneer jijzelf of een naaste, getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. In een gezin ervaren vaak alle gezinsleden het verlies. Het wordt vaak niet als rouw gezien. Toch brengt het soortgelijke gevoelens met zich mee. Je kunt (soms levenslang) rouwen om iets dat je nooit hebt gehad, maar waarvan je wel het gevoel hebt dat je het bent kwijtgeraakt. Over het (sociale) leven dat anders verloopt doordat je gezinsleven op de kop staat. Over je carrière die in de ijskast komt te staan. Gevoelens van afwijzing en schaamte voor je kind. Over je relatie met je partner en vrienden die je anders vorm moeten geven. Dromen die niet waargemaakt kunnen worden. “Het is zoals het is”, is een uitspraak die snel gedaan wordt, zeker in deze streek. Maar dat komt niet altijd overeen met je gevoel. En dat gevoel dat mag er zijn, echt! Deze lezing zal herkenning en erkenning oproepen bij ouders/verzorgers. Maar ook voor zorgprofessionals en leerkrachten kan het een eyeopener zijn om over dit onderwerp te leren.
Lezing 5: “Iedereen wil gehoord en begrepen worden, communicatie methodes om je te uiten”
Spreker: Annemarie Wassink, Tekst en Uitleg Nabij, www.tekstenuitlegnabij.nl
Iedereen wil gehoord en begrepen worden. Weten wat mensen om je heen bedoelen. Betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden, grip krijgen op je leven. Via leren lezen met foto’s, picto’s, gebaren en geschreven tekst. Kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of (zeer) moeilijk lerenden hebben vaak beperkte mogelijkheden om zich te uiten. Kinderen met Down syndroom hebben bijna allemaal belemmeringen op het gebied van spraakontwikkeling, gehoor en het auditief verwerken van informatie. Ze is gespecialiseerd in Leespraat, gebaren en Lezen moet je doen.
Lezing 6: “ Begeleiden en stimuleren van mensen met een beperking naar een grotere mate van zelfstandigheid, eigen regie en autonomie.”
Spreker: Wilma Evink, Expertisecentrum Spelderholt, www.parcspelderholt.nl/academie
Academie Spelderholt biedt jongeren met een verstandelijke beperking een vierjarig ontwikkelingstraject aan. De jongeren wonen op het Parc en ontwikkelen zich op persoonlijk vlak, in het opdoen van woonvaardigheden en in het verrichten van arbeidsmatige werkzaamheden. Het doel is dat jongeren na een ontwikkelingstraject op Parc Spelderholt in de maatschappij zelfstandiger en zinvoller kunnen leven. Wij vinden het belangrijk dat er meer ontwikkelkansen worden gecreëerd voor deze doelgroep. Daarom is het Expertisecentrum Spelderholt opgericht om de opgedane kennis, kunde en ervaring in het ontwikkelingsgericht denken en handelen te delen met eenieder die er mee over wil weten. Meer weten over de Academie of hetgeen het Expertisecentrum Spelderholt voor je kan betekenen? Kom naar onze presentatie!
15:30 – 16:00
Lezing 7: “Het beelddenk brein”
Spreker: Miranda Meijer en Natasja Esmeijer, Maatwerk2 Coaching, www.natasjaesmeijer.nl
Beelddenken is een manier van denken waarbij informatie en ervaringen worden opgeslagen en verwerkt in beelden en visuele indrukken in plaats van woorden. Mensen die beelddenken gebruiken vaak hun verbeelding om problemen op te lossen en creatieve ideeën te ontwikkelen. Deze denkwijze kan hen helpen om concepten beter te begrijpen en verbindingen te leggen tussen verschillende informatie. Miranda heeft veel ervaring met beelddenkers die vastlopen in alle systemen: onderwijs, hulpverlening, werk, relatie, gezin. Tijdens deze sessie neemt ze ons mee hoe beelddenkers denken.
Lezing 8: “Essentiële tips en inzicht in notariële zaken rondom je kind”
Spreker: Jeroen Blankestein, Notariskantoor Blankestijn, www.bronckhorstnotariaat.nl
Essentiële tips en inzicht om de notariële zaken rondom je kind te regelen. Erfrecht: wat kunnen ouders van een kind met een beperking in hun testament regelen? Bewind / mentorschap: welke beschermingsmaatregelen zijn er en hoe vraag je die aan?
Lezing 9: ” Een leven lang leren”
Spreker: Video Paratus, Bertina Slager, www.paratus.plus
Paratus Plus College biedt een uitdagende leeromgeving aan jongeren die (vroegtijdig) uit het praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs stromen. Onze belangrijkste pijlers zijn ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen, midden in de samenleving.
Lezing 10: “Brussen, opgroeien in een gezin waar een broer of zus een beperking heeft.”
Spreker: Marieke Bluemer, Marieke Coacht Kindercoaching, www.mariekecoacht-kindercoaching.nl
Brussen zijn kinderen die opgroeien in een gezin waar een andere broer of zus een verstandelijke of lichamelijke beperking of een (chronische) ziekte heeft. Als de brus ook met zorgtaken te maken krijgt, is hij ook een jonge mantelzorger. Brussen zijn goed in zichzelf wegcijferen. Ze zijn een kei in zich aanpassen aan veranderende situaties. En ze hebben vaak een enorm empathisch vermogen. Ook nemen zij vaak een rol over in het gezin die eigenlijk niet bij het kind hoort. Ze hebben kwaliteiten en ontwikkelen vaardigheden die een positieve invloed hebben op hun leven. Tegelijkertijd zijn dit valkuilen voor deze kinderen waar zij vaak pas op latere leeftijd mee aan het worstelen komen. Wat zijn de signalen waar je als ouder, zorgprofessional of leerkracht op kunt letten? En welke behoefte hebben brussen eigenlijk? In deze lezing leer je de signalen kennen en krijg je handvatten om het gesprek aan te gaan met je kind(eren).
Lezing 11:“ Begeleiden en stimuleren van mensen met een beperking naar een grotere mate van zelfstandigheid, eigen regie en autonomie.”
Spreker: Wilma Evink, Expertisecentrum Spelderholt, www.parcspelderholt.nl/academie/
Academie Spelderholt biedt jongeren met een verstandelijke beperking een vierjarig ontwikkelingstraject aan. De jongeren wonen op het Parc en ontwikkelen zich op persoonlijk vlak, in het opdoen van woonvaardigheden en in het verrichten van arbeidsmatige werkzaamheden. Het doel is dat jongeren na een ontwikkelingstraject op Parc Spelderholt in de maatschappij zelfstandiger en zinvoller kunnen leven. Wij vinden het belangrijk dat er meer ontwikkelkansen worden gecreëerd voor deze doelgroep. Daarom is het Expertisecentrum Spelderholt opgericht om de opgedane kennis, kunde en ervaring in het ontwikkelingsgericht denken en handelen te delen met een ieder die er mee over wil weten. Meer weten over de Academie of hetgeen het Expertisecentrum Spelderholt voor je kan betekenen? Kom naar onze presentatie!
Lezing 12: “Iedereen wil gehoord en begrepen worden, communicatiemethoden om je te uiten”
Spreker: Annemarie Wassink, Tekst en Uitleg Nabij, www.tekstenuitlegnabij.nl
Iedereen wil gehoord en begrepen worden. Weten wat mensen om je heen bedoelen. Betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden, grip krijgen op je leven. Via leren lezen met foto’s, picto’s, gebaren en geschreven tekst. Kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of (zeer) moeilijk lerenden hebben vaak beperkte mogelijkheden om zich te uiten. Kinderen met Down syndroom hebben bijna allemaal belemmeringen op het gebied van spraakontwikkeling, gehoor en het auditief verwerken van informatie. Ze is gespecialiseerd in Leespraat, gebaren en Lezen moet je doen.
14:00 – 16:30 MEE Cliëntondersteuning
Inloop MEE cliëntondersteuning
MEE wil meedoen mogelijk maken voor mensen met een beperking. Dit doen we met cliëntondersteuning, de MEE Academie en projecten, die tot doel hebben mensen met een beperking actief te laten meedoen aan de samenleving. Ook delen we onze kennis en ervaring op dat gebied met de overheid en andere organisaties. MEE is aanwezig in een lokaal, waar terecht kunt met verschillende vragen, zoals:
-Zorg en ondersteuning: Hoe vind ik passende zorg en ondersteuning voor mezelf of mijn naaste?
– Financiën: Welke financiële regelingen zijn er voor mensen met een beperking?
– Wettelijke rechten: Wat zijn de wettelijke rechten van mensen met een beperking en hoe kan ik deze laten gelden?
– Onderwijs: Welke mogelijkheden zijn er voor ondersteuning in het onderwijs voor kinderen met speciale behoeften?
– Participatie: Hoe kan ik (of mijn kind) beter deelnemen aan de samenleving, zoals werk, vrijwilligerswerk of sociale activiteiten?
Stichting MEE biedt begeleiding en advies op maat voor deze en andere vragen
14:00 – 16:30 Inloop lokaal
Horse Boy Methode
Spreker: Carola Beekman, carolabeekman.nl/horse-boy-method/
De Horseboy Methode is een therapeutische benadering die paarden gebruikt om kinderen met autisme te helpen. Het richt zich op het creëren van een rustige en stimulerende omgeving, waarbij beweging en interactie met het paard sensorische en emotionele voordelen bieden. Door de natuurlijke band met dieren worden communicatie en sociaal gedrag bij de kinderen bevorderd.
Carola Beekman is een Horse Boy Practitioner en trainer die werkt in Drempt, bij Doesburg in de Achterhoek.
16:30
Korte afsluiting
Zaterdag 16 maart 2024 – FAMILIEDAG
Dit jaar organiseren wij op 16 maart van 13:00 tot 16:00 uur een Familiedag.
Samen gaan we op avontuur door Europa en maken er een hele leuke dag van.
Aanmelden kan tot 1 maart via email kerndoetinchem@downsyndroom.nl of via ons contactformulier op deze website.

Zaterdag 16 december 2023 –DE KERSTPARTY
Wij organiseren op zaterdag 16 december van 14.00 tot 17.00 uur een hele gezellige Kerstparty voor iedereen met Downsyndroom vanaf 10 jaar. We gaan knutselen, hapjes maken en sluiten af met een echt discofeestje!
Aanmelden kan tot 1 december via email kerndoetinchem@downsyndroom.nl of via ons contactformulier op deze website.

Maandag 30 oktober 2023 – INFOAVOND SPECIFIEK GEDRAG
Stimuleren van positief gedrag; ja dat kan!
Soms kun je je kind wel achter het behang plakken…. Je hebt alles al uit de kast gehaald om iets gedaan te krijgen maar het lukt maar steeds niet. Alle goedbedoelde adviezen ten spijt, je kind blijft “dwars”. Om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken van specifiek gedrag van kinderen met Downsyndroom is de deze avond een “eye opener”. Door de mogelijkheid om van tevoren vragen en/of filmpjes in te sturen is dit bij uitstek een kans om op bepaalde situaties in te gaan.
Maandag 30 oktober van 19.00 tot 21.15 uur organiseren wij een interessante informatieavond in samenwerking met Regina Lamberts, directeur en psycholoog van de landelijke Stichting Down Syndroom, waarbij het specifieke gedrag van kinderen met Downsyndroom centraal staat en praktische handvatten worden aangereikt volgens de methode David S. Stein met als doel positief gedrag te stimuleren. Mocht u na deze infoavond nog meer te weten willen komen over dit specifieke onderwerp, via de Down Academy geeft Regina Lamberts ook studiedagen waarin dit onderwerp maar ook vele andere onderwerpen in nog meer detail worden behandeld.
Deelname aan deze informatieavond op 30 oktober vanuit Kern Doetinchem is geheel gratis maar een vrije gift is natuurlijk altijd van hartelijk welkom. U kunt zich aanmelden tot 16 oktober 2023 door een email te sturen aan kerndoetinchem@downsyndroom.nl of via ons contactformulier op deze website. Laat u ons ook even weten met hoeveel personen u komt, dit in verband met het aantal plaatsen beschikbaar.

Zondag 4 juni 2023 – HET DOWN & FRIENDS FESTIVAL
Normaliter viert Downkern Doetinchem rondom 21 maart een familiedag voor het gehele gezin.
Dit jaar hebben besloten om op 4 juni 2023 van 11.00 tot 15.00 uur een feest voor het hele gezin te organiseren. Naast gezinnen met een kind met het Downsyndroom verwelkomen we ook gezinnen van een kind met andere verstandelijke beperkingen. Dit omdat er voor kinderen met een ander syndroom of beperking, vaak niet zoveel wordt georganiseerd.
DOWN & FRIENDS is een feestje waar al deze gezinnen kunnen genieten van een leuke dag voor het gehele gezin.
Dit jaar zijn we welkom op het terrein van Elver, waar het festival plaatsvindt en je kan:
- springen in de springkussens
- dansen op muziek van een dj
- een glittertattoo laten zetten
- diverse leuke spellen kan doen met het gezin
- een leuke foto laten maken bij een fotograaf
- je laten verrassen door een goochelaar
- een patatje of pannenkoeken halen bij een foodtruck
- een ritje met een paard kan maken
- kans kan maken op mooie prijzen in onze loterij
- ….en nog meer.
Meld je voor 15 mei aan via de email en laat even weten met hoeveel personen je komt, want er is maar beperkte beschikbaarheid.
Deze dag wordt mogelijk gemaakt door sponsoring en giften, dus een donatie in de melkbus van de Downkern op deze dag of via deze website is meer dan welkom, om in de toekomst meer activiteiten te kunnen organiseren.